Digitale Fotografie Vakantie

Leer écht goed fotograferen

Lumiere Premium brilliant

Voor het eerst ga ik een test schrijven over foto papier. Dat na 15 jaar. Niet al te snel. Ik kom er nu toe omdat ik de laatste tijd erg veel aan het printen ben. Hier regionaal (in Frankrijk) nauwelijks of niet te koop is. Heel af en toe ligt er eens wat in een winkel waar je het totaal niet verwacht en dat koop ik dan.

Wel kijk ik altijd eerst op de verpakking of doos of er een website vermeld is. Als dat zo is, dan kun je eigenlijk wel altijd de juiste kleurprofielen downloaden. Zo ook bij dit papier van Lumiere. Helaas hebben jullie in Nederland hier niets aan. Hoe ik ook heb gezocht, dit papier is alleen te koop in Frankrijk. En toch schrijf ik er een test over omdat ik gewoon erg enthousiast ben over dit papier. Na 14 jaar printen op Epson papier met een Epson printer, was ik al heel lang van plan om wat anders te gaan testen. Maar zoals al beschreven, waar koop je iets anders?
Stacks Image 13
Stacks Image 56
Nu niet stoppen met lezen. Want dit is dan wel een test van papier wat waarschijnlijk niet te koop is in Nederland, maar ik ga van deze test ook een les maken. Hoe koop je papier? Waar moet je op letten? En nog meer van dit soort vragen.

De eerste keer:
Kocht ik dit papier puur op prijs. Het was niet duur. Ik betaalde voor 50 vel 270 grams glanzend A4 papier slechts 22,90 euro. Ter vergelijk, bij Coolbleu betaal je voor 30 vel glossy ( glanzend) foto paper 24,99. Dat scheelt nog wel een slok op een borrel. In eerste instantie dacht ik:" het zal wel niet veel soeps zijn, maar er is maar één manier om er achter te komen en dat is proberen".

Zo gedacht, zo gedaan. Thuis direct de pagina opgezocht voor de juiste kleurprofielen. Naar de website van Lumiere papier (in het frans) en na even zoeken kwam ik uit op: https://www.lumiere-imaging.fr/produits/papiers-jet-dencre-pro-lumiere/profils-dimpression .
Stacks Image 72
Op die pagina zoek je dan je eigen printer op en download het bijbehorende kleurprofiel. Die zet je vervolgens in de map bibliotheek, colorsync, profile voor de Mac. Voor windows is het ongeveer ook zo. Ik kan het je nu even niet vertellen omdat ik al heel lang niet meer op Windows werk. Als in die map het profiel van Lumiere papier geplaatst wordt kun je vanuit elk programma waar het maar voor nodig is dit kleurprofiel vinden.

Dit is eigenlijk de belangrijkste stap in het proces om ander papier te gaan gebruiken/proberen. Je moet het juiste kleurprofiel hebben! Natuurlijk heb je automatisch de kleurprofielen van Epson papier als je met een Epson printer print. Ze willen graag dat je met hun papier blijft printen. En vermoedelijk doen de meesten dat ook omdat ze dit verhaal van kleurprofielen niet goed snappen. Maar zo eenvoudig als dit is het dus.
Tijd om te gaan printen:

Okay, de prijs van Lumiere Brilliant papier is 35-40% lager. De verwachtingen waren niet hoog bij mij. Maar na de eerste print zag ik het al. Dit papier is veel mooier dan dat van Epson. En dan vergelijk ik het met Epson Premium glossy papier.
Die twee kun je wel met elkaar vergelijken. De print resultaten kan ik je helaas niet laten zien in deze beschrijvende test. De verschillen kan ik niet laten zien op een monitor middels een website. Dan moet je echt de afdruk in je hand hebben voor je eigen ogen. Hier word
jij dus niet veel wijzer van. Je moet me maar geloven op de kleur van mijn ogen. Ik was best wel geschokt dat het niet minder was qua kwaliteit. Sterker nog, het is gewoon mooier! En die had ik helemaal niet zien aankomen. Ik ga nu proberen op basis van technische cijfers in ieder geval wat verschillen te laten zien.
  • Lumière Brilliant papier:
  • 290 grams
  • Helderheid 97%
  • Witgraad: 152
  • Brillantie: 30%
  • Epson Premium Glossy
  • 255 grams papier (dus veel dunner)
  • En verder is er niets te vinden over dit papier. Waar ik ook gezocht heb. Frankrijk, Nederland, Engeland, de papier specificaties worden niet vermeld door Epson.
  • Waarschijnlijk is de kwaliteit niet wisselend, dat kan Epson zich niet permitteren, maar ook niet echt hoog.
Hier word je niet veel wijzer van. Behalve dan dat ik met mijn ogen de zelfde print afgedrukt op beide papiersoorten een hele duidelijke voorkeur heb voor Lumiere Premium brilliant papier. Helaas niet met spes te ondersteunen. En dat Epson die net openbaar maakt, geeft te denken. Die moet je gewoon weten! Oh ja? Ja maar, ik heb ook jaren met Epson papier geprint tot tevredenheid. Tot het moment dat je er je in gaat verdiepen. Bij de grote printer fabrikanten ga je de specificaties van paper niet vinden. Daarvoor moet je echt bij de papiermerken zijn.

Merken als: Canson, Hahnemuhle, Ilford, Fuji en nog een aantal. Al hoewel het er ook niet veel meer zijn. Verdorrie, de spoeling is dun aan het worden. Dat komt omdat er te weinig geprint wordt. Maar gezien mijn eigen ervaringen van de laatste tijd, zijn mijn prints niet aan te dragen bij mijn klanten. Ze willen steeds meer en groter. Het is nogmaals het bewijs dat mensen toch erg graag een mooie afdruk zien. Iedere keer weer.

Grote formaten laat ik printen zolang ik geen printer heb die niet groter dan A3+ kan printen. Mijn klanten willen 60x 60 cm of nog groter. Waarom? Omdat ze het zo gaaf vinden en zo mooi. En de prijs is geen enkel probleem. Daar zit ook nog een les in.

En ook ik ben iedere keer weer verbaast over het feit hoeveel mooier mijn eigen foto's zijn op papier vergeleken met een computer monitor. Met een print van 60 x 60 cm zie ik nog beter waarom ik heb gekozen voor een Nikon Z6 in plaats van mijn voorgaande camera met een APS-C sensor. Op papier lijken sommige foto's welhaast 3D. Zoveel diepte zit erin. Diepte werking die niet terug te vinden is op een computer scherm. En pas dan zien je ook hoe scherp in mijn geval een Nikon Z6, full frame met slechts 24 miljoen pixels is. Dan zie je ook dat 24 miljoen pixels APS-C toch een andere kwaliteit categorie is. Zonder man en paard te noemen.

Dus de les is, in ieder geval mijn les: Ga meer printen. Of laat het printen.

Extra info:

Waar op te letten bij kopen van papier:

Witheid:
Wanneer je gaat printen zul je zien dat er geen witte cartridges in je printer aanwezig zijn. Het wit in je foto moet dus echt vanuit je papier komen. Hoe witter het papier, des te witter ook echt als wit zal overkomen.

Wanneer ik het qua witheid even bij Lumiere bekijk, er is een 270 en een 290 grams uitvoering van het paper. Behalve dat de ene zwaarder is dan de andere is er ook in verschil in witheid. Die is respectievelijk 93 en 97%. De 290 grams uitvoering van Lumiere zal dus witter en briljanter overkomen. Alleen al omdat het papier gewoon nog witter is. En daarom is het zo vreemd dat Epson, maar ook Canon, de twee grote printer merken hun witheid waarde niet vermelden. Dat wil jij als gebruiker namelijk weten.

Gewicht:
Het gewicht van foto papier wordt aangegeven in gram per vierkante meter. Voor de kopieer machine is normaal gesproken 80-90 grams papier. Daarin zou je inkt van je inkjet printer helemaal weglopen of er doorheen zakken. Dat wordt nooit mooi. Echt fotopapier beging bij 200 grams. Liefst wil je het nog dikker. En voor grote formaat prints A3+ en nog veel groter is 290 gram veel fijner om mee te werken. Anders kreukt het snel.

Soorten papier:
Ondanks dat er niet zoveel papier leveranciers meer bestaan is het aantal papier soorten dat niet. Glanzend, had glanzend, mat papier, Bariet en nog vele ander soorten papier zijn er te koop. Mijn advies is om gewoon met glanzend papier te beginnen. Glanzend papier geeft het snelst doordat het glanzend is de meest sprankelende indruk. Later kom je er wel aan toe om ook in papier je verfijning te zoeken. Ga eerst maar eens printen. Het is zo gaaf. En of het nu op Epson of in dit geval van deze test Lumiere Premium brillinat papier is maakt niet zoveel uit. Ze zijn beide mooi. Maar de ene is nog veel mooier dan de andere.
Resumé:
Beetje rare conclusie. Ga eens printen en afdrukken. Een foto is pas een foto als die op papier staat!
Beoordeling: 9.0